Maya Shaw-Faber

The First Annual East End Design Awards

Maya Shaw-Faber
The First Annual East End Design Awards
 

Welcome to The East End Design Awards

“The intensity of the design process here and the sophistication of so many of the clients who commission new houses make the Hamptons something of a laboratory of design solutions,” Paul Goldberger, the Pulitzer Prize–winning architecture critic for The New York Times, once wrote. “If this is not a place of the avant-garde, it is surely a place in which current architectural thinking is always visible, a place in which the temper of the time can be measured.”

While the winning projects in this year’s inaugural awards program are diverse in style, there is a cohesion that binds the group. These projects from the last five years offer a snapshot into a greater design conversation. Thematically, they highlight a respect for the landscape and the raw materials out of which they were built; they effectively utilize the unusual, soft aspect of natural light that has been so remarked on here on the East End, and are exemplars of the return to clean lines and simple aesthetics.  

The East End Design Awards received 70 submissions in 13 categories from 30 design firms, with projects from Westhampton to Montauk on the South Fork and from Riverhead to Orient on the North Fork. Each was judged by a fully independent panel of top design professionals. All three of the judging firms have won a National Design Award from the Cooper-Hewitt, Smithsonian Design Museum (recognition that, in the design world, has all the prestige of the Oscars).

—Levi Shaw-Faber, Editor-in-Chief

 

Our Judges

Roman and Williams

Roman and Williams Buildings and Interiors is the New York–based firm that is perhaps best known for designing iconic hotels, restaurants, and nightclubs. These include the Standard Highline Hotel, the Ace Hotels in New York and New Orleans, the Viceroy Hotel, Le Coucou (voted best restaurant of 2016 by The New York Times), Gilded Lily, and the Boom Boom Room. Roman and Williams’s founders, Robin Standefer and Stephen Alesch, represented it in judging the East End Design Awards. 

Deborah Berke Partners

Deborah Berke Partners is an award-winning architecture firm based in Manhattan lead by Berke, who is the dean of the Yale School of Architecture. Among the company’s most significant works are the Rockefeller Arts Center at SUNY Fredonia, the interiors for the western hemisphere’s tallest residential tower, at 432 Park Avenue in New York City, the Yale School of Art, and numerous houses across the East End and beyond. Maitland Jones AIA, a partner at Deborah Berke, represented it in the judging. 

Coen+Partners

Coen+Partners is a renowned landscape-architecture practice based in Minneapolis. It has created landscapes for universities, city parks, public libraries, land ports (that is, international border gateways), and private residences, including several on the East End. Anne Raver, an architecture critic for The New York Times, described Coen + Partners’ work as having “pushed Midwestern boundaries.” Coen+Partners’ CEO Shane Coen FASLA, Robin Ganser ASLA, a principal at the firm, and Britton Jones ASLA, a project manager represented Coen+Partners in the judging. 


Winner: Art Space in a Residence

Andrew Berman Architect

Mattituck, New York

North Fork Painting Studio, 2015

Photo Credit: Naho Kubota

A windowless 800-square-foot garage was transformed into a "day-lit and generously scaled painting studio." As the firm noted in its submission, "color is provided by the landscape, the shifting character of the light through the days and seasons, and by the artwork itself.”

©nkubota_0510.jpg
 
 

Finalist: Art Space in a Residence

LaGuardia Design Group & Gluckman Tang Architects

Bridgehampton, New York

De Maria Garden Bridgehampton, 2016

Photo Credit: Eric Striffler, Daniel Thorp, and Sarah Schlichte

The clients, who are avid art collectors, asked LaGuardia and Gluckman Tang to design an outdoor space and a private gallery to frame a collection of pencil drawings and sculptures by Walter De Maria, including the recently acquired “Large Grey Sphere,” which weighs 32 tons and stands nine feet tall. The result was a 1,600-square-foot, brick-and-concrete pavilion set inside a brick-walled rose garden that had fallen into disuse.

Gluckman-Tang-.-De-Maria-Pavilion-.-Bridgehampton-1-1200x899.jpg

Winner: Residential Bathroom 

Stelle Lomont Rouhani Architects

Sagaponack, New York

Seascape Bathroom, 2016

Photo Credit: Matthew Carbone

“This Sagaponack bathing room has 180-degree-- if not greater -- views of farm fields, a pond, and the ocean beyond,” wrote the architects in their submission. “The indoor shower opens up directly to the outside deck, turning it into a shower on the porch.”

 

 

Finalist: Residential Bathroom

Tamara Magel Studio

Sagaponack, New York

Hedges Lane Project, 2017

Photo Credit: Rikki Snyder

An interior designer based in Sag Harbor, Magel’s aim with this project was “to reflect the sophisticated elegance” of Sagaponack. “We achieved this look by mixing black into our color scheme with woods and statuary marble slabs to create a space that’s both chic and cozy.”


Winner: Green Intervention

Schappacher White Architecture

Shelter Island, New York

 Birdhouse, 2016

Photo Credit: Jason Penney

Rhea White and Steve Schappacher made this birdhouse as a donation to a fund-raising campaign for the Peconic Land Trust. It was constructed out of recycled materials left over from one of their human-scaled projects. “Occupants have two bedrooms/nesting areas on the upper level, a fireplace/seed feeder, a swimming pool/bird bath, a succulent green roof, and a lower level guest house for all of their summer friends.”


Finalist: Green Intervention

Montauk Design Collective

Montauk, New York

Fort Pond House, 2016

Photo Credit: Dalton Portella

This extensive renovation on Fort Pond incorporates the latest in green and sustainable design principles to create a home with net zero energy use: "geothermal heating, cellulose insulation, concrete and reclaimed wood floors and beams with radiant heating, and solar panels. Recycled building materials, nontoxic finishes, and natural fibers drove the design.”

IMG_2972.jpg

Winner: New Single Family House Over 5,000 Square Feet

Office of Architecture

Watermill, New York

Watermill House, 2016

Photo Credit: Rafael Gamo

Because the property is located in a Federal Emergency Management Agency floodplain, with approximately 50 percent unbuildable wetlands, the architect was concerned that it "wouldn’t deliver the square footage or the living spaces required to create a ‘Hamptons Home.’ Rather than fight the constraints imposed by the land, we saw this as an opportunity to capture a variety of spaces that could exist under, over, and between the building and the landscape.”

 
OANY_WaterMill_532.jpg
 
 

Finalist: New Single Family House Over 5,000 Square Feet

CCS Architecture, Mode Interior Designs by Sharon Bonnemazou

Watermill, New York

Watermill Residence, 2014

Photo Credit: Colin Miller

The house was designed to serve as a foundation "for layers of raw and organic elements such as clay, aged wood, dark steel, distressed leather, and textured stone. The exterior of the house has a rustic simplicity of a ‘modern farmhouse,’ mimicking the barns common to agricultural Long Island, with simple geometric forms grounded in the landscape, natural wood siding, and metal roofs.”


Winner: New Single Family House Under 2,999 Square Feet

Young Projects

Westhampton

Westhampton Bungalow, 2015

Photo Credit: Costas Picadas

For this small house in Westhampton, the architect said, the "overhead geometry becomes more pronounced as it moves away from the entry; as the roof lifts up toward the patio and pool court, it serves to both orient the space and link interior with exterior. The fluctuating roof line is visually offset by shifting grade that rolls up against the monolithic concrete plinth that raises the house above the flood zone.”

 
 

Finalist: New Single Family House Under 2,999 Square Feet

Resolution: 4 Architecture

Laurel, New York

North Fork Bay House, 2014

Photo Credit: Resolution: 4 Architecture

With sea-level rise in mind, the architect set prefabricated modules on a site-built steel frame. "While the house is not technically within a FEMA-designated flood zone, the strategy of lifting the house is a direct response to the client’s concerns about potential flooding in the future. Simultaneously, this strategy provides outstanding views of the bay from the main level, while creating shaded and sheltered outdoor space below the house for parking, lounging, and woodworking — including the grandfather’s latest project, building a small sailboat.”

 
 

Winner: New Single Family House 3,000 to 4,999 Square Feet

Bates Masi + Architects

Amagansett, New York

Project: Promised Lan, 2015

Photo Credit: Bates Masi + Architects

The client, according to the architect, has "a passion for being on the water where their interests are dependent on the wind. Thus the program is organized about an east–west axis that aligns with the prevailing wind and divides the public and private wings. This axis extends through the entire site, carving a narrow clearing through the forest that channels the wind towards the house. Clerestory windows between the glu-lam rafters admit the breeze and pull it through the structure. Between the two wings, a reflecting pool acts as a barometer for displaying the status of the wind. Light bounces off the rippled surface of the water and projectsthe character of the wind onto the ceilings of adjacent spaces.”

Promised Land 22.jpg

Finalist: New Single Family House 3,000 to 4,999 Square Feet

Stelle Lomont Rouhani Architects

Water Mill, New York

House on the Point, 2016

Photo Credit: Matthew Carbone

“Working with the constraints of a small footprint, every moment and view counts,” wrote the architect. “The open-plan, transparent first floor connects ocean and bay views. A more private second floor prioritizes oceanfront indoor-outdoor living and a strategically-placed hot tub from which to enjoy bayfront sunsets.”

 
 
 
 

Winner: Residential Kitchen

Stelle Lomont Rouhani Architects

 Bridgehampton, New York

Project: Ocean Dune House, 2014

Photo Credit: Matthew Carbone

This ocean-view outdoor kitchen is "not only intended for entertaining,” said the architect, “but for producing serious food by the chef owner. . . . The concrete enclosure for the oven is made large enough to house a fireplace for the mini-lounge on the opposite side. A large, cast-in-place concrete counter contains all the amenities needed to support outdoor cooking, with appliances and storage cabinet specifically geared for the outdoors.”


Finalist: Residential Kitchen

Architecture in Formation

Bridgehampton, New York

Project: West Pond House, 2015

Photo Credit: Michelle Rose

“Well-appointed for preparing and serving a family meal, dinner party, or large catered event, the kitchen and breakfast area is the unrivaled center of this Bridgehampton home; graciously scaled, it connects all the main interior and exterior living spaces.”

Matt Bremer - Bridgehampton0706.jpg

Winner: Landscape or Garden

LaGuardia Design Group

Water Mill, New York

Mecox Residence, 2015

Photo Credit: Eric Striffler

“The back of the residence, which was originally an abandoned lawn, was revitalized as a native-magnolia walk,” said the landscape architect of this herbicide-, pesticide-, and fertilizer-free space near Mecox Bay. “Native sweetbay magnolia trees dance through a bed of carex grasses and low spreading hay-scented ferns. A winding gravel walkway leads guests through the trees and out to the pool area.”

]

Finalist: Landscape or Garden

Nievera Williams Design

Southampton, New York

Wickapogue Gardens, 2017

Photo Credit: Michael Stavaridis

“New outdoor terraces and an outdoor kitchen were devised” for this Southampton home, “as well as a lavender garden viewed from a screened porch. There is a new lawn to the east, which features an old English telephone booth from the client’s two-year residency in Great Britain. New landscape steps lead from the house to the pool. Tennis courts were integrated into the topography, and a new circular parking court was added to the front of the property.”

NW_
NW_FELDER_HAMPTONS17-0855-sm.jpg

Winner: Residential Living Room

Desai Chia Architecture

Water Mill, New York

Water Mill House, 2015

Photo Credit: Paul Warchol

“We expanded a traditional cottage home by marrying a new addition with a renovation project: The living area, dining area, and kitchen were moved from the old cottage into the new addition in order to reorient the living room to the garden, an existing swimming pool, and the bucolic views of a neighboring farm, while reinforcing relationships between outdoor activities and indoor entertaining areas."

1

Finalist: Residential Living Room

Architecture in Formation

Bridgehampton, New York

West Pond House, 2015

Photo Credit: Michelle Rose

This Bridgehampton living room has "a darker overall tone than the classic Hamptons interior” with “luxurious textures and pops of pink and playful patterns [to] make sure a primary living space is still a showpiece for those occasions when winter guests are welcomed to warm up by the fire. The dining room, dark and moody and the height of glamour, is the center of every dinner party.”

 
 

Winner: Nonresidential Project

Bates Masi + Architects

East Hampton, New York

North Main, 2016

Photo Credit: Michael Moran/OTTO

The architects’ brief? To design a building to house their own offices. "Based on vernacular building traditions, simple forms and naturally weather-resistant materials are employed. By simplifying the structure’s configuration, minimizing building technologies, and facilitating future adaptation, the project attains ‘timelessness’: it will outlast its contemporaries and extend our natural resources.”

1639_02.jpg
1639_16.jpg

Finalist Nonresidential Project

Joseph T. Deppe

Wainscott, New York

Private Squash Court, 2015

Photo Credit: Jeff Heatley

This squash court's "true function and modern detailing only become apparent when viewed from the adjoining residence and backyard. It houses a single squash court for a family of avid players along with an upper viewing lounge area [and] a lower exercise area with lockers and bathroom.”

 
 
 
Deppe Squash 6529 19034.jpg
 
 
 

Winner: Outdoor Living Space

LaGuardia Design Group

Montauk, New York

Project: Soundview Residence, 2015

Photo Credit: Anthony Crisafulli

The glass cabana and wood arbor built on a Montauk ocean bluff were “designed with the goal of creating a modern counterpoint to the traditional house, while offering a variety of outdoor seating areas, including dining, an outdoor TV lounge, and kitchen.”


Winner: Pool

LaGuardia Design Group

Water Mill, New York 

Project: Deerfield Residence, 2012

Photo Credit: Anthony Crisafulli

The aim was to connect the residence and pool "via an elegant stair of stone and sod that fits into an architectural slope of grass that compliments the house and keeps the pool close to existing grade. The pool area is aligned on axis with the strong gable end of the house to create a visual connection that extends the architecture into the landscape.”


Finalist: Pool

LaGuardia Design Group

Sagaponack, New York

Sagaponack Residence, 2013

Photo Credit: Antoine Bootz

“The swimming pool’s edgeless design allows for a continuous transition from stone to water, while creating a deeply reflective surface.”


Winner: Unbuilt Project

Maziar Behrooz Architecture

East Hampton, New York

Driftwood House, 2016

Image Credit: Maziar Behrooz Architecture

In the architect’s words, “It is an arresting experience to exit the tree-covered road and be confronted with an expansive cut of the sky, the bay, and a horizon line that is straddled with Gardiner’s Island. On the east and west sides, neighboring houses sit not too far away. These two extremes, complete openness on one axis and enclosure on the other, inform our design and its materiality.”

 
 

Finalist: Unbuilt Project

Basseches Architect

Montauk, New York

Montauk House, 2016

This large, unbuilt house is situated in the Hither Hills dunes. "Enter at ground level through an open courtyard from the north. Stairs lead up to the entry deck with views to the ocean through the open kitchen/living room. A glass circulation hall overlooks the courtyard, flanked by four bedrooms on the west and east, and an open deck facing north over the dunes. The ground level contains parking, gathering spaces, storage, and utilities.”